Slagerij De Bruin

Slagerij De Bruin

Bereidingstips

Natuurlijk is de bereiding van groot belang voor een smakelijk gerecht. Wij vertellen graag met passie bij jouw aankoop hoe het product het lekkerst bereid kan worden. Wij kunnen eventueel de juiste kruiden en sauzen die wij in de winkel aanbieden erbij adviseren. Vraag ons team in de winkel voor bereidingstips en menusuggesties.

Zijn er speciale wensen of wil je een stukje vlees dat wij niet vast in het assortiment aanbieden? Dat is bij ons geen probleem. Op bestelling kunnen wij veel producten verzorgen.


Lees meer Neem contact op


Varkensvlees 

Bakken 6 tot 8 minuten

Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham. Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem. Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op. Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter!

Bakken 6 tot 8 minuten

Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen. Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel.

Bakken 4 tot 6 minuten

Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort. Zout het vlees pas na bereiding. Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika.

Bakken 40 tot 45 minuten

Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. Smaakidee: peper, foelie, nootmuskaat.

Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten.

Wist u dat … ijzer uit vlees gemakkelijker in ons lichaam wordt opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten? 

Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort. Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonaden. Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak. 

Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees. Karbonade wordt gesneden van verschillende delen: rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade (minder mager en minder mals). Karbonaden kunnen ook gemarineerd worden. 

Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Als u voor het bakken de lappen met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op.

Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep. 

Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade. Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit.

Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid. 

Bakken 6 tot 8 minuten

Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper.

Wist u dat … vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat, namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12?

Bakken 10 tot 15 minuten

Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Laat varkenshaas na bereiding ca. 5 min. rusten.

Bakken 45 tot 50 minuten

Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees. Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden. Smaakidee: oregano, bier.

Wist u dat … varkensfricandeau net zo mager is als rosbief?

Wist u dat … groot vlees 10 min. moet rusten onder aluminiumfolie na bereiding?

Bakken 45 tot 50 minuten

Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf. Smaakidee: diverse vruchten.

Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar. 

Wist u dat … speklappen ook gegrild kunnen worden en dan minder vet bevatten?

Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees. Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn, waardoor het zó gebruikt kan worden.

Bakken 6 tot 8 minuten

Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.

Bakken 12 tot 15 minuten

Schouderkarbonade bevat weinig been. Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat. Wist u dat… vlees mét been een iets langere bereidingstijd nodig heeft, omdat been een slechte warmtegeleider is?



Kippenvlees 

In de oven

In een heteluchtoven wordt met een ventilator hete lucht door de oven geblazen. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur, waarmee de kip snel en in z’n geheel gaar wordt. De heteluchtoven is vooral geschikt voor grote stukken vlees.

Als u gebruik maakt van de grilloven, dan krijgt de kip een krokant korstje. Dat komt doordat de temperatuur op sommige plekken veel hoger is dan op andere. Ideaal wanneer u de kip wilt braden. Om het grilleffect te versterken kunt u ook grillelementen onder de kip plaatsen. Zo wordt de warmte in deze elementen doorgegeven en daardoor krijgt de kip mooie grillstrepen. Draai de kip wel regelmatig om.

In de nieuwste type ovens zijn soms stoomelementen ingebouwd. Met de stoom kunt u kip gaar maken door deze te combineren met de grill- of heteluchtfunctie. Met deze bereidingstechniek wordt het vlees mooi bruingebakken en droogt niet uit. Bovendien hoeft u geen braad- en bakproducten te gebruiken.


Op de barbecue

Het bereiden van een hele kip kan simpel zijn. De oven doet namelijk al het werk. Bestrooi de kip aan de buitenzijde met peper en zout of kipkruiden. Maak een ui en een knoflookteentje schoon en stop deze in de buikholte. Leg de kip in een braadslee en verwarm de oven voor tot 180°C. Braad de kip een half uur op deze temperatuur en breng vervolgens de temperatuur terug tot 120°C en braad de kip nog eens een uur of iets langer, afhankelijk van het gewicht. Leg de kip met de buikholte naar de achterzijde van de oven en leg een rooster in de braadslee, zodat de kip niet in het braadvocht komt te liggen.

Het lekkerst is als u de kip een avond van te voren marineert. Dan worden ze lekker mals en sappig. Bakken doet u als volgt. Laat olie of boter goed heet worden in de pan. Leg de kippenbouten er in en bak ze lekker bruin. Wel regelmatig keren. Zet dan het vuur iets lager en zet een deksel schuin op de pan. Zo nu en dan omkeren en na een kwartier het deksel er af halen. Zet vervolgens het vuur weer hoger, zodat de kip een lekker knapperig korstje krijgt.


Malse kip

Om kipfilet mals te houden kunt u deze marineren met een marinade waar iets zuurs doorheen zit. Denk aan citroensap of yoghurt. Marineer minimaal een uur. Verhit de boter en schroei de kipfilet snel dicht. Draai het vuur wat zachter en bak de kipfilet ongeveer 8 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte, om en om gaar.

U kunt er voor kiezen kipfilet in spek te wikkelen en vervolgens te bakken. Het spekvet houdt de kip malser. Houdt u niet van spek, dan kunt u het voor het serveren natuurlijk gewoon verwijderen.

Bak de kipfilet kort aan op hoog vuur. Zo krijgt deze een lekkere krokante laag. Nagaren in een kwartiertje in een oven op ongeveer 140 graden. Schenk zo nu en dan het vrijgekomen sap over de kip.